Moevie.nl logo
Recensie: Minority Report
Regisseur: Steven Spielberg
Datum: 1 oktober 2002
Een politiemacht die iemand al kan oppakken nog voordat hij de misdaad heeft begaan. Ik zie het CDA en de LPF al meteen de oren spitsen. Bij mij schiet ook 1984 meteen in gedachte.

Omdat de film zich afspeeld in de toekomst komt er natuurlijk een hoop high-tech aan te pas in deze film. Veel special effects en snelle scenes. Het tempo zit er goed in. Daar moet je van houden. Ik wel in ieder geval.

Als je jezelf een beetje laat meeslepen met het tempo dan drijf je al snel mooi met de stroom mee en blijft de film interessant. Het tempo is redelijk constant.

Het plot is niet het allersterkste maar wel origineel en bied voldoende houvast voor een redelijk geloofwaardig verhaaltje.

Als u niets met het science fiction genre heeft dan weet ik niet of deze film echt interessant voor u is. Ik heb zelf wel een tevreden gevoel over de film, met name door de compbinatie van plot, tempo en FX. Ook in het kader van de Amerikaanse FUD (Fear Uncertainty and Doubt) samenleving interessant.

Echt beklijven doet het niet, maar het is een goed stukje entertainment met leuke fragmenten.
Motivatie (SPOILERS)
Er zijn niet zo heel veel individuele punten in de film die echt specefiek interesant zijn. Maar ik moet eerlijk zijn. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat of de film niet echt beklijft. Maar het kan ook zijn dat ik aan geheugenverlies lijd.

Wat ik nog wel uit mijn herinnering kan putten is Samantha Morton. Ze doet uitstekend werk in de rol van Agatha. Erg leuk gedaan. Haar expressie van angt en andere emoties draagt voor een groot deel bij aan de sfeer van de film. Alhoewel je soms denkt "wat nu weer?". Ik bedoel: op een gegeven moment word je haar zat met dat angstige gedoe. Maar echt heel storend was het niet.

Ook mag ik de uitgebreide special effects natuurlijk niet vergeten, welke belangrijk zijn voor de sfeervorming van de film. Met name die auto's vond ik erg mooi gedaan.

Het is echter misschien interessanter om, met het oog op de aankomende oorlog, eens even na te denken over wat de film ons voorschoteld. Wat de film suggereerd is dat mensen blijkbaar zoveel waarde hechten aan veiligheid dat ze hun vrijheid/privacy daarvoor willen opgeven. Met name ook die van anderen: de drie 'media' zijn mensen die blijkbaar geen rechten hebben. Ik vraag mij af of we in een afgezwakte mate dit ook niet terug zien in in de roep om veiligheid in Amerika en ook, weliswaar in mindere mate, Nederland.

Ik heb alleen het gevoel dat ik de eindscene, waarbij de twee tegenover elkaar staan en de vraag is: schiet hij?, al in zo'n twintigduizend andere films heb gezien. Dat had beter gekund. Niet de beste Spielberg/Tom Cruise, maar deze film mag er zeker wezen.
Moevie score: 7,5

.:| Reacties van bezoekers |:.