Moevie.nl logo
Recensie: Collateral
Regisseur: Michael Mann
Datum: 2 januari 2005
Een trailer is een nuttig instrument om het kaf van het koren te kunnen scheiden. De trailer van Collateral voorspelde weinig goeds, maar met een paar klikjes van de muis en wat geduld staat een film met weinig moeite op een computer. En wie weet is het een aardige film voor een avondje eenvoudig vermaak.

Helaas.

Jamie Foxx speelt Max, een taxichauffeur. Hij droomt van een eigen limousine bedrijf. Al twaalf jaar. Vincent is een kille huurmoordenaar die langs wat adresjes moet en daarom, logischerwijze, in een taxi stapt. De taxi van Max natuurlijk. Samen beleven zij doldwaze avonturen.


image


Het onderwerp van de film, een moordenaar die in een taxi stapt en de chauffeur voor hem laat werken, is misschien gewoon geen goed onderwerp voor een film. Eigenlijk kun je er niets mee. Behalve een voorspelbaar plot in elkaar draaien dat menig filmliefhebber halverwege in slaap doet vallen.

Er zijn meer dingen die storen, zoals het feit dat zowel Max als Vincent oppervlakkige typetjes zijn. Het zijn clichés zoals we ze zo vaak hebben gezien. Verwacht op dat gebied niets nieuws. Niets origineels of opmerkelijks.

Wat zo nu en dan wel kan bekoren zijn de nachtelijke shots van Los Angeles. Bij tijd en wijlen kan de film best sfeervol zijn, er zijn ook kleine fragmenten die wel ‘iets hebben’, maar dat maakt nog geen film.

Het clichématige en moralistische einde is echter hetgeen deze film echt de das om doet.

Schroom niet om deze film links te laten liggen.
Motivatie (SPOILERS)
Al in de eerste half uur van de film leren wij dat Max Jezus in hoogst eigen persoon is. Relaxt, eerlijk, attent. Best een puike kerel. Er zit weinig tot geen kwaad in Max. Hij lijkt tevens gezegend met de vaardigheid van een psycholoog. Hoe Max met een paar vraagjes de diepste zielsroerselen van de mooie officier van Justitie uit haar mondje weet te krijgen is zeer opmerkelijk.

Toch is hij niet helemaal de perfecte schoonzoon. Hij is een mietje. Een laffaard. Al 12 jaar droomt hij van zijn eigen limousine service. Maar hij durft niet.


image


Dan komt Vincent ten tonele. En zie hoe onze laffe Max, door toedoen van onze Vincent, gedurende de film alsnog verandert in de ultieme schoonzoon met een beetje pit. Bah!

Vincent wordt ondertussen neergezet als de koele moordenaar die nergens om geeft maar ook niet gelukkig is. Zie vervolgens hoe hij klaagt over het feit dat een dode man in een metro een aantal uur lang niet wordt opgemerkt en zelf zo ook eindigt. Bah in het kwadraat! Waarschuwing, moralisme alarm!

Nee, afgezien van een enkel geslaagd sfeervol shot valt aan deze film weinig te beleven.
Moevie score: 4,5

.:| Reacties van bezoekers |:.