Moevie.nl logo
Recensie: Mystic River
Regisseur: Clint Eastwood
Datum: 23 januari 2005
Mystic River is verbonden met grote namen. De film is geregisseerd door Clint Eastwood en wordt bevolkt door acteurs als Sean Penn, Kevin Bacon en Laurence “Morpheus” Fishburne. Dat grote namen echter geen grote film maken wordt door Mystic River fijntjes geïllustreerd.

Het verhaal start met drie jochies waarvan er eentje wordt ontvoerd door een pedofiel. Jaren later, als zij allen inmiddels volwassen zijn wordt de dochter van een van de drie vermoord. Hoe dit allemaal met elkaar verbonden is kan het beste zelf bekeken worden.

De film heeft flinke pretenties. Zij wil niet alleen een gedegen “whodunit” afleveren, maar ook de karakters diepgang mee geven. Daarbij ligt de focus op de verbondenheid van mensen. Hoe levens op onverwachte wijze elkaar raken. Zij wil verfijnde kwaliteit afleveren die tot nadenken moet stemmen.


image


Maar de vraag is waar deze film nu werkelijk over gaat. De karakters blijven oppervlakkige clichématige typetjes die geen enkele echte ontwikkeling lijken door te maken. En ook het plot is zo voorspelbaar dat de kijker echt moeite zal moeten doen om de aandacht er bij te houden.

De grootste fout van deze film is misschien wel dat de film na het hoogtepunt alle touwtjes aan elkaar wil knopen. Daardoor zakt de film in als een pudding in elkaar.

Misschien dat deze film nog enig vermaak biedt op een regenachtige zomerdag en er niets anders om handen is. Op IMDB.com krijgt deze film echter een ruime acht dus het kan zijn dat uw recensent een slechte dag had.
Motivatie (SPOILERS)
De volgende zin verklapt het hele verhaal dus pas op. SPOILER: een man wiens dochter is vermoord wreekt zich op de verkeerde persoon. Dat is alles. En dat is te mager.

Nadat het personage Dave Boyle thuis komt onder het bloed en duidelijk wordt gemaakt dat de dochter van Jimmy Markum is vermoord weet je als filmliefhebber mede op basis van de eerdere scènes genoeg. Als Dave haar werkelijk vermoord zou hebben, waar zou dan de film over moeten gaan? Bovendien: Dave heeft geen enkel motief.


image


Dus het kan niet anders: er komt een plottwist waaruit duidelijk zal worden dat hij daadwerkelijk iemand anders zal hebben gedood. Dat hij ten onrechte wordt gedood door Jimmy is dan als het ware de kers op de taart, maar ook dat komt niet als een verassing.

Het personage Celeste Boyle verdient de prijs van meest irritant typetje in de film. Alleen maar angstig en bang en onzeker. In dat opzicht weet de film dan toch nog te beroeren: het roept bij de kijker (althans deze kijker) gevoelens van moordlust op.

Verder valt er weinig bijzonders over deze film op te merken.
Moevie score: 5,4

.:| Reacties van bezoekers |:.